Binnenkijker 79, 2014

Egmond-Binnen

In de Binnenkijker kijken we binnen in een stolp. Nog meer dan de exterieurs verschillen de interieurs van stolpen. In deze aflevering de binnenkant van een herbestemde stolp die een weldaad is voor ieders smaakpapillen. Van koeien- en varkensstal naar culinaire verwennerij. Een kijkje in de keuken van Nieuw Westert, een toprestaurant in stolpverpakking.

 

Langs de smalle weg wappert een vlag met rood gele sergeantstrepen in een vagelijk najaarswindje. Het is er stil en enigszins grijs. Weer dat bij het najaar past. In de verte ronkt een tractor die een platte wagen met in groen plastic verpakte grasbalen voorttrekt. Kippen scharrelen over een verlaten erf, een haan kraait ergens achter een heg met bruine bladeren. Een hond blaft. Naast fietsknooppunt 28 staat een knalrode ANWB paddestoel. Nummer 22885/001. Beide richtingaanwijzers staan recht tegenover een grote stolpboerderij met imposant voorhuis dat op het oog qua vorm en detaillering oud, heel oud aandoet. Welk geheim herbergt deze stolp met de naam Nieuw Westert?

 

Royaards

Eigenaar/uitbater Nick Nota zwaait niet alleen de scepter, maar schenkt ook geurige koffie en steekt als een goed gastheer enthousiast van wal over zijn restaurant, waarvan de aantrekkingskracht duidelijk aansluit bij de oorspronkelijke bedrijfstak van de stolp: de boerderij. Nadrukkelijk wordt ook de omgeving bij het restaurant betrokken en dat vertaalt zich in een zorgvuldig met hooibalen aangekleed terras en in de naam die verwijst naar het omliggende gebied dat De West heet. Toen op deze plek in 1936 een stolp met de naam Westert verbrandde, is onder architectuur van
C. Royaards een nieuwe stolp gebouwd met de naam Nieuw Westert. Royaards werkte met een sterke hang naar 17e eeuwse renaissance bouwvormen (denk daarbij aan kastelen), waardoor naast romantisering van de architectuur er ook een anachronistische bouwstijl ontstond. Trapgevels, details in metselwerk, muurankers, kleine roedeverdelingen in de ramen, klein formaat baksteen. Het oude raadhuisje van Schoorl diende als inspiratie voor de voorgevel, om maar iets te noemen. Een soort Anton Pieck achtige stijl. Helemaal niks mis mee en was een periode populair. Nieuw Westert is een rijksmonument en het voornaam aandoende silhouet zal nog in volume toenemen als een door architect Koert Argeloo nieuw ontworpen kapberg op de plaats van de in 2013 afgebrande varkensstal achter het stolprestaurant verrijst. Een derde van de oorspronkelijke varkensstal blijft gehandhaafd. Vuur heeft zo zijn prijs en is tevens een kiem voor ontwikkeling. Een gevalletje partiële vogel Phoenix.

 

Eikenhout

In het grote voorhuis zijn de keukens, de opslag en de kantoren ondergebracht en het barst er tussen de ovens, stellingen, dozen en printers van de oorspronkelijke details. Bedsteden achter eiken deuren (nu met flessen wijn), een opkamer (met veel glaswerk en serviesgoed), prachtige eiken deuren met overdadig beslag, eiken luiken en wanden en zware eiken balken met in de woonkamer (?) twee korbelen van eikenhout bovendien. Een oventje met gietijzeren deurtje in de oorspronkelijk keuken. Wandtegels met tulpen motief in de schouw en langs muren, soms ook met de bekende bijbelse taferelen en het boerenleven in blauw. Een tegeltje met daarop een meerkleurig vogeltje (vink?) is hier enig in zijn soort. De vierkantconstructie(!) onder het zadeldak van het voorhuis is op zolder goed zichtbaar. De maat is ongeveer de helft van die van de stolp. Stijlen en balken van het voorhuis vierkant hebben duidelijk sporen van hergebruikt hout. Verder is er een imposante gemetselde drieweg schoorsteen. Met rookluik.

 

Restaurant

Het restaurantgedeelte bereik je via de weer opnieuw aangebrachte, openstaande dorsdeuren (welkom!) door twee glazen puien met een sluisfunctie tegen kou en tocht. Dan stap je binnen op wat vroeger de dors was met links het vierkant voor het hooi waar nu op een enorme molensteen de open haard brandt. Daarachter en aan de linkerkant de oorspronkelijke korte en lange regel. Tussen de overigens buitengewoon gezellige inrichting met ruime tafels zijn de grup, koestallen en stalramen bewust in het zicht zijn gehouden. Een stalschot is op dit moment in de revisie en komt weer terug, want de inrichting blijft in de sfeer van het boerenleven net als het menu waar je kunt kiezen uit boerenomelet (uiteraard), boswachterslunch en het Egmonds duinpannetje. Ook de fors bemeten vierkantconstructie is in beeld gebleven en geeft Nieuw Westert een uniek en ruim interieur waar het goede van het landleven op bestelling wordt geserveerd. Als je aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen van deze geslaagde herbestemming wilt proeven, kan dat. Zoek dan de bon met de niet te versmaden aanbieding speciaal voor de vrienden en hun vriendinnen. Bon of bon met nieuwsbrief, eventueel wandelschoenen … en gezonde eetlust meebrengen. Bon appétit! 

 

WM

Binnenkijker 79, 2014