Adviseurs

Wanneer, waarom??

Stolpbewoners (en/of toekomstige stolpbewoners) staan soms voor de keuze: is deze stolp beter af met (gedeeltelijke) restauratie, of verdient het de voorkeur het oude en gammel geworden bouwwerk na sloop door nieuwbouw te vervangen. Wij adviseren vooral goed op de staat van de vierkants-constructie te letten; het hart van de stolp dat de eeuwen moeiteloos trotseert en in vele gevallen de basis kan blijven vormen van de stolp. Op onze rondgang in stolpenland komen we verschillende vormen van Nieuw voor Oud tegen. Soms geslaagd, soms ook met een karakterloos resultaat in de categorie boerderette of poenhoeve. Wij vinden dat ondoordacht en onnodig en roepen gemeenten en welstandscommissies op bouwplannen zorgvuldig te toetsen aan de historisch geëigende kenmerken van de stolp en diens streekeigen vorm in de omgeving. Neem vooral contact met ons op!

Onze adviseurs zijn Gerrit Jan van de Lagemaat, Ed Kueter, Harmen Westra en Henk de Visser

Ze stellen zich hieronder aan u voor:

Ed Kueter
Opleiding; MTS bouwkunde, Aannemerscursus en managementcursussen.
Ervaring; van krullenjongen tot aannemer. Vanaf 1987 eigen aannemersbedrijf, vanaf 1989 molenmakerij overgenomen (ca 35 molens gerestaureerd), veel restauraties aan Grote Kerk en diverse kleine kerken, watertorens, diverse woningen en appartementen gebouwd in Alkmaar, voor Maarten Koning diverse projecten begeleid en uitgevoerd.
Mijn belangrijkste skills zijn het uitzoeken en verbeteren van constructieve toepassingen in vooral hout- en staalconstructies en funderingsproblemen (zie Zwarte Kerkje aan de Zuidervaart), specialist in het uitdenken van constructieve oplossingen waarbij houtconstructies mijn voorkeur hebben. Veel oplossingen bedacht voor kleine stichtingen, aannemers, architecten en gemeentes.

Harmen Westra
Opleiding: civiele bouwkunde (ir) en bedrijfskunde (drs).
Woont 40 jaar in een stolpboerderij. Afgelopen jaar overgegaan op een warmtepomp met aardwarmte. Samen met Ronald Bohte doen wij maatwerkadviezen voor stolpboerderijen (we hebben er nu 6 gedaan).
Daarnaast ben ik actief lid van Zonnecoöperatie West-Friesland. In het bestuur van Stichting Oosterkerk Hoorn trek ik het verduurzamingsproject.

Henk de Visser