nieuws september 2021

Ambitieuze plannen voor Westerhem

De stolpboerderij Westerhem in de Beemster is een uniek exemplaar omdat hij hoort bij een vrijstaand herenhuis waar de (heren)boer woonde. De woonkamer met bedstede in de stolp was bedoeld voor de boerenknecht met zijn gezin. De stolp en het huis werden in 1877 gebouwd voor de herenboer en burgemeester Hendrik Scheringa. Nu is de stolp in bezit van het Historisch Genootschap Beemster en is hij ingericht als Agrarisch Museum. Maar dat zal niet zo blijven want het Historisch Genootschap Beemster heeft ambitieuze plannen.

Bezoeker bezoekerscentrum

De Beemster, een van de oudste en grootste droogmakerijen van de 17de eeuw, verdient een volwaardig museum waar de geschiedenis van dit werelderfgoed wordt verteld. Dat vindt het Historisch Genootschap Beemster, dat plannen maakt om van Westerhem een dynamisch Beemster bezoekerscentrum te maken. De plannen, waaraan al zo’n jaar of tien wordt gewerkt, bevinden zich in een vergevorderd stadium. De grote inspirator is Jan Jobsis (74), directeur van het Agrarisch Museum en voorzitter van de Stichting Beheer Gebouwen van het Historisch Genootschap Beemster.


Stolp blijft hetzelfde

Jobsis: “Het grootste struikelblok was het parkeerprobleem. Als er veel bezoekers komen, moeten die hun auto niet in de nieuwe woonwijk Westerhem zetten. Dat begreep de gemeente Beemster ook en die heeft gezorgd voor een oplossing op korte afstand van het museum. Daarnaast moet de stolp (16 x 16 m) worden uitgebreid en dat doen we door de hooiberg te herbouwen tussen de stolp en bijbehorende schuur. Weliswaar iets groter dan de originele hooiberg die in de loop der jaren is verdwenen. In ieder geval behouden we de stolp zoals hij is, want dat is ons belangrijkste bezit."

 

 

Er komt weer een Oogstfeest!

Het oogstfeest van de Boerderijenstichting Noord-Holland is in korte tijd uitgegroeid tot het jaarlijkse moment waarop stolpbewoners elkaar ontmoeten, inspireren en het laatste nieuws uitwisselen. Een afwisselend en informatief middagprogramma biedt daarvoor alle gelegenheid. Omdat de belangstelling voor dit evenement zeer groot is, kan het oogstfeest wederom digitaal worden gevolgd. Het programma in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont op 2 oktober a.s. is als vanouds samengesteld uit een overzicht van alle ‘oogst’ uit het vorige jaar, de projecten, het beleid en een gastspreker van formaat. Natuurlijk is er ook de fameuze Stolpenquiz.


Digitale foto-expositie

Een van de hoogteputnen in het programma is de digitale foto-expositie van fotograaf Heleen Peeters. In opdracht van het Noord-Hollands Archief en de provincie Noord-Holland legde zij de stolp als karakteristiek element van het Noord-Hollands landschap vast. Een element wat door leegstand, verwaarlozing, brand en sloop geleidelijk lijkt te verdwijnen. Peeters fotografeerde niet alleen de buitenkant van de stolp, maar ook hoe zij er van binnen uitzien.


Gepassioneerde bewoners

Gelukkig zijn er nog stolpen die echt als boerderij fungeren en tal van stolpen die zijn omgebouwd tot woonhuizen, Bed & Breakfasts, trouwlocaties, vergaderruimtes en zelfs moderne appartementencomplexen. En altijd zijn het gepassioneerde bewoners die de stolp onderhouden, renoveren en instandhouden. Kijk voor een voorproefje van de expositie op: Webexpositie | Piramiden in de polder - Noord-Hollands Archief.

Wie zich op wil geven om de link te ontvangen voor het oogstfeest kan zich melden via info@boerderijenstichting.nl.

 

 

 Oogstfeest 2020 in corona-opstelling in het Wieringer Eiland Museum Jan Lont.

Najaarseditie Vrienden van de Stolp

De najaarseditie van het magazine Vrienden van de Stolp valt rond het einde van de derde week van september weer op de mat. Het commentaar van de Boerderijenstichting Noord-Holland op de stolpeninventarisatie en de beleidsadviezen aan de provincie van Mooi Noord-Holland is meteen de pittige opening van het blad. Verder is er uitgebreid aandacht voor drie stolpen op Texel en een verrassende beschrijving van stolpboerderijen in de stad Monnickendam, met ck.


Opwindend verhaal

Recent verscheen een boek over de verdwenen stolpen in Heiloo-West en ook dat wordt nader besproken. Terug van een tijdje weggeweest is de rubriek Binnenkijker met een kijk op en in de rijksmonumentale stolp Kerkzigt in de Beemster. Het opgedoken verhaal over de stolp in Kiek 57 is ronduit opwindend te noemen en is uiteraard geflankeerd door een nieuw mysterie. Verder oog voor de landschappelijke kwaliteit van een nieuwgebouwde stolp bij Assendelft en ten slotte een dubbele in memoriam in verband met het overlijden van twee giganten van stolpenvrienden: Joop van Diepen (Oosterblokker) en Jaap de Wit (Schagen).

 

Doe mee met Open Monumentendag

Stolpeigenaren in de gemeente Hollands Kroon die op Open Monumentendag(en) 11 en 12 september hun verhaal willen delen met bezoekers en een rondgang om de buitenkant van de stolp (en eventueel een binnenkijkje?) willen verzorgen, worden uitgenodigd zich te melden op info@boerderijenstichting.nl. De bezoekbare adressen worden dan digitaal in de routes opgenomen.


Je persoonlijke verhaal

Bij aanmelding ontvang je van de gemeente Hollands Kroon een vlag van de Open Monumentendag ter aanduiding van deelname. Van de Boerderijenstichting krijg je bovendien een printbare A4 poster en printbare achtergrondinformatie over de Stolp als bouwvorm. Aan de eigenaren is het om aan de bezoekers specifieke informatie te verstrekken zoals het bouwjaar van de stolp en bijzondere elementen daaraan. Je persoonlijke verhaal, over bijvoorbeeld de aanschaf en veranderingen aan de stolp, maakt je verhaal compleet.

 

Vrijwilligers gezocht

De Boerderijenstichting Noord-Holland zet zich in voor het behoud van het stolpenbestand, het icoon van de provincie Noord-Holland. Communicatie is daarbij een belangrijk instrument. Voor met name de redactie van de digitale nieuwsbrief en de sociale media kunnen wij hulp goed gebruiken.


Redactionele vaardigheden

Wil jij je graag inzetten voor de stolpboerderij, ben je goed in de Nederlandse taal en bezit je redactionele vaardigheden? Dan ben je van harte welkom in ons op te zetten team dat het nieuws opspoort en er korte berichten over schrijft. Meld je aan voor het team PR en Marketing op: info@boerderijenstichting.nl.

nieuws september 2021