Stolpennieuws

september 2023

 

Oogstfeest 2023

 

Op 30 september 2023 is het zover, de Boerderijen stichting Noord-Holland organiseert wederom het Oogstfeest voor de Vrienden van de Stolp, op een prachtige en toepasselijke locatie, het Zwarte Kerkje te Zuidschermer. Dit rijksmonument is namelijk gebouwd in de vorm van een stolpboerderij.

U KUNT ZICH NOG AANMELDEN OM HIERBIJ AANWEZIG TE ZIJN!


Thema: Hoe houdt de stolp zich staande?

Door heel Nederland treedt bodemdaling op, als gevolg van de verlaging van het grondwaterpeil, waardoor de kans groot is dat er sprake is van verzakking. Vooral oudere stolpboerderijen hebben hiermee te kampen. Daarnaast zitten stolpeigenaren met vragen over verduurzaming, mede in verband met de nieuwe regelgeving. Wat moet ik als mijn verwarmingsketel het begeeft, maar mijn stolp geen monument is? Hoe kan ik mijn stolp isoleren? Kan ik van het gas af?

We hebben voor het Oogstfeest Frank van Lier, deskundige op het gebied van funderingsproblemen en Hans de Witte, specialist op gebied van verduurzaming van de stolp uitgenodigd. Zij zullen een inleiding over deze onderwerpen verzorgen, gevolgd door een paneldiscussie waar u ook uw eigen vragen over deze onderwerpen kunt stellen.
Daarnaast is er ruimte om zelf kennis te delen en ervaring uit te wisselen met andere Vrienden van de Stolp.

 

Programma Oogstfeest 2023

13.45 – 14.00 uur: Inloop, koffie/ thee

14.00 uur: Welkom Leoni Sipkes, voorzitter BSNH

14.15 – 15.15 uur: Verduurzamen: waar begin je?

                       Spreker 1:  Hans de Witte, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

                       Droogte, bodemdaling en funderingsrisico’s

                       Spreker 2: Frank van Lier, Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek

15.15 – 15.30 uur: Muzikaal intermezzo

15.30 – 16.30 uur: Paneldiscussie o.l.v. Willem Messchaert met

                       ·       Bernard Brons, Restauratiefonds

                       ·       Hans de Witte, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

                       ·       Frank van Lier, Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek

16.30 – 16.45 uur: Uitreiking Stolp Award

16.45 – 17.00 uur: Muzikale afsluiting

17.00 – 18.00 uur: Tijd voor een afsluitend hapje en drankje.


Waar: Zwarte kerkje Zuidervaart 22 te Zuidschermer
Kosten: € 10,00

Het is mogelijk om bij het Oogstfeest aanwezig te zijn of om deel te nemen via een livestream, indien daarvoor voldoende belangstelling is. U heeft dan ook de mogelijkheid om vragen in te brengen via de telefoon/whatsapp.

U kunt zich per mail opgeven voor aanwezig zijn of deelnemen via livestream: info@boerderijenstichting.nl. Als u zich opgeeft voor 'aanwezig zijn' en uw opgave valt binnen het maximum aantal beschikbare plaatsen, ontvangt u een betaalverzoek. Meld s.v.p. duidelijk met hoeveel personen u aanwezig wilt zijn. Houdt u er rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is, reist u dus zoveel mogelijk samen of kom per fiets.

Er is in het Zwarte Kerkje een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus zodra het maximum is bereikt, zullen de aanmeldingen worden doorverwezen naar de livestream. Deelnemers via de livestream krijgen van tevoren via mail een link doorgestuurd.
Nogmaals: de livestream vindt alleen doorgang bij voldoende belangstelling.

 

  

  

Stolpennajaarsexcursie

 

Redding voor menige stolp kan zijn er meerdere wooneenheden in te plaatsen. Maar hoe meer eenheden, des te groter de puzzel met voordeuren, lichtinval, tuin en parkeerplaatsen.

Als het goed georganiseerd wordt, bijvoorbeeld in een verenigingsverband, een vereniging van eigenaren, is veel mogelijk. Veel goeds bovendien. Getuige hiervan is de imposante stolpboerderij Broedersbouw in de Beemster die voor de tweede maal die naam eer aandoet, want men woont er nu immers gebroederlijk tezamen.

De najaarsexcursie van de Boerderijenstichting brengt ons op 14 oktober 2023 naar deze prachtstolp in de Beemster om de nieuwe herbestemming wonen nader te bewonderen. We leren tijdens deze excursie hoe men alle valkuilen heeft opgelost dan wel omzeild, zodat nu maar liefst negen comfortabele en karaktervolle appartementen onder een en hetzelfde stolpdak zijn ondergebracht. Met behoud van zoveel mogelijk stolp-eigenheid om daar met alle bewoners met volle teugen van te kunnen genieten. Van hooi, vee en mensen naar louter mensen onder een dak. Stormvast bovendien.

Gaat u mee de ‘geheimen’ en de schoonheid van wonen in Broedersbouw ontdekken? Meld u zich dan aan via info@boerderijenstichting.nl. Na aanmelding ontvangt u nadere gegevens over het excursieprogramma. 

 

 

 

 

 

Vacature Adviseur bij de Boerderijenstichting Noord-Holland

 

De Boerderijenstichting adviseert op verzoek van stolpeigenaren en gemeentes bij restauratie, verduurzaming en sloop- en bouwvergunningen van de stolp. Het doel hierbij is zoveel mogelijk de oorspronkelijke bouwstijl en omgeving van de stolp te behouden. Hiervoor beschikken wij over een team van adviseurs met kennis en ervaring op dit gebied. Wij zijn op zoek naar verdere uitbreiding van dit team.


VACATURE

Welke enthousiaste fans van de stolp komen ons team van adviseurs versterken?


Wat doen de adviseurs?

Zij
• formuleren en beoordelen het ruimtelijk omgevingsbeleid ten aanzien van het behoud van oude stolpboerderijen
• adviseren gemeenten bij de opstelling van omgevings- en erfgoed beleid ten aanzien van het behoud van stolpen.
• stellen zienswijzen op bij ruimtelijke plannen waarbij stolpen in het geding zijn.
• beantwoorden uiteenlopende (advies)vragen die bij de BSNH binnenkomen;
• ondersteunen eigenaren/gemeenten bij discussies over renovatie en/of herbouw van stolpen;
• voeren een eerste bouwkundig onderzoek uit;
• leveren een bijdrage aan discussies over sloopvergunningen van historische stolpboerderijen.


Waar moeten adviseurs aan voldoen? Zij moeten

• ervaring dan wel affiniteit hebben met ruimtelijke ordening / openbaar bestuur
óf
• beschikken over een achtergrond als bouwkundige, bouwhistoricus, danwel erfgoeddeskundige
óf
• kennis hebben op het gebied van verduurzaming;
• een vlotte schrijfstijl hebben en
• enkele dagdelen per maand beschikbaar zijn.


Wat bieden wij?

• Het gaat hier om een vrijwilligersfunctie met vergoeding voor gemaakte kosten.


Belangstelling?

Mail of bel dan met
Henk de Visser, h.devisser@boerderijenstichting.nl - 06 46423314 of
Gerrit Jan van de Lagemaat, secretaris@boerderijenstichting.nl - 06 57712179

  

 
  

 

(Advertorial)

Agriteam Noord-Holland BV: verbindende kracht in landelijk vastgoed

  

In het betoverende landschap van Noord-Holland, waar groene velden en schilderachtige vergezichten domineren, speelt Agriteam Noord-Holland een cruciale rol als bemiddelaar en bewaarder van de rijke agrarische geschiedenis. Als onderdeel van het landelijke netwerk van Agriteam Makelaars en Taxateurs is Agriteam Noord-Holland gespecialiseerd in de verkoop van traditionele stolpboerderijen en een breed scala aan agrarische eigendommen. Van idyllische landelijke plekjes tot strategische gronden voor toekomstige ontwikkeling, het werk van Agriteam Noord-Holland strekt zich uit over het gehele vastgoedspectrum.


Traditionele stolpboerderijen via Landelijk-wonen.nl

De stolpboerderijen, met hun karakteristieke piramidevormige daken met houten vierkant constructie, vertegenwoordigen een iconisch Nederlands agrarisch erfgoed. Agriteam Noord-Holland omarmt deze erfgoedsymbolen en presenteert ze met trots onder de vlag van www.landelijk-wonen.nl . Dit platform fungeert als een etalage voor unieke stolpboerderijen en voormalige agrarische bedrijfslocaties die worden aangeboden aan particulieren die verlangen naar het landelijke leven. Van taxatie tot marketing, Agriteam Noord-Holland beheerst het proces van begin tot eind en verbindt veehouders en agrariërs met mensen die deze unieke plekken als thuis willen omarmen.


Diversiteit in agrarisch vastgoed op Agriteam.nl

Naast stolpboerderijen vormen agrarische bedrijven, landbouwgronden en gespecialiseerde landbouwbedrijven de kern van de portefeuille van Agriteam Noord-Holland. Op het online platform www.agriteam.nl komen deze eigendommen tot leven. Melkveehouderijbedrijven, bloembollenbedrijven en glastuinbouwbedrijven staan klaar om nieuwe eigenaren te verwelkomen. Het team van Agriteam biedt niet alleen bemiddeling bij de verkoop, maar ook diepgaand inzicht in de bijzonderheden van elk type agrarisch vastgoed.


Van landbouwgrond tot toekomstige ontwikkelingen

Agriteam Noord-Holland gaat verder dan de verkoop van bestaande eigendommen. Het team is gespecialiseerd in het samenbrengen van overheden, projectontwikkelaars en strategische gronden. Deze gronden kunnen in de toekomst worden ontwikkeld als woningbouwlocaties of industriegebieden. Deze rol als bruggenbouwer tussen landbouw en stedelijke ontwikkeling benadrukt de veelzijdigheid van Agriteam Noord-Holland en hun betrokkenheid bij de groei en transformatie van het landschap.


Kracht van samenwerking binnen Agriteam Makelaars en Taxateurs

Agriteam Noord-Holland is niet alleen een lokale speler, maar maakt deel uit van een breder netwerk van expertise. Met meer dan 20 makelaars en taxateurs verspreid over Nederland vormt het netwerk van Agriteam Makelaars en Taxateurs een krachtige bron van kennis en ondersteuning. Deze samenwerking stelt Agriteam Noord-Holland in staat om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de branche en tegelijkertijd lokale inzichten te bieden aan hun cliënten.


Conclusie

Agriteam Noord-Holland, als onderdeel van het landelijke Agriteam-netwerk, verheft zich tot een centrale speler in de wereld van landelijk vastgoed. Door de verkoop van traditionele stolpboerderijen, diverse agrarische bedrijven en het faciliteren van toekomstige ontwikkelingen, bewijst Agriteam Noord-Holland zich als een verbindende kracht tussen het verleden, het heden en de toekomst van het Nederlandse landschap. Met een scherp oog voor erfgoed, groei en samenwerking blijven ze de agrarische sector en het vastgoedlandschap vormgeven.

 

 

 

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven?
U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief
Fout bij het versturen
ZONDER STOLPEN ZOU NOORD-HOLLAND NOORD-HOLLAND NIET MEER ZIJN
sitemap    webdesign door ipsis