Zwerven door Zandwerven

Een diverse groep van 40 enthousiaste stolpliefhebbers verzamelde zich bij horecagelegenheid ’t Koetje te Zandwerven, waar uitbater Co de koffie en thee met koek klaar had staan. Na de koffie vertrok de groep in twee subgroepen, groen en rood, per fiets naar twee stolpen in Zandwerven om daar een rondleiding te krijgen van de trotse eigenaren. Na drie kwartier wisselde de groep van stolp.

De eerste stolp die ik bezocht is gesplitst en werd in vroeger jaren bewoond door de familie Bijman, die er koeien en varkens hield. Na een verwoestende brand is de stolp in 1930 herbouwd en is sinds 2002 in eigendom van de huidige eigenaar. Het bijzondere was de a- symmetrische splitsing om aan de voorkant de erker toe te kunnen bedelen aan één helft van de stolp. Aan de achterkant was de verdeling net andersom zodat ieders helft toch een nagenoeg gelijk deel heeft. Mooie details zijn bewaard gebleven en terug in het zicht gebracht  door de huidige eigenaar.

 

Stolp nr. 2  bezit een monumentale gevel met dito gevel steen en ornamenten, Het Wolvenhuis. Het Wolvenhuis is in 1602 gebouwd in opdracht van Eduard Wolf, vandaar de naam. Hij was burgemeester van Medemblik en Dijkgraaf, een “herenboerderij” dus. De fraaie gevelsteen geeft aan dat de stolp na een storm in 1675 herbouwd is. Momenteel is deze stolp in gebruik als woning en kinderopvang. De huidige eigenaar zat vol met verhalen over de rijke historie en bijzondere vondsten die gedaan zijn op het erf. Onder andere is er een oude bijbel opgegraven en een melkbus met documenten en wapens uit de WO II. Zowel de stolp als het erf zijn zoveel mogelijk in de oude stijl teruggebracht door de huidige eigenaren. Het deels eiken vierkant is goed zichtbaar aan de achterkant. Op het erf staan fruitbomen, met name oude rassen. Ook bijzonder was de manier waarop de stolp verduurzaamd is middels zonne-energie en boiler.

Na een heerlijke lunch bij ’t Koetje ging het gezelschap wederom in twee groepen op de fiets naar het naastgelegen dorp Zuidermeer om nog twee stolpen te bezoeken.

Bij stolp nr. 3 werden we weer gastvrij ontvangen op de boerderij welke ook nog als melkveehouderij in gebruik is. Momenteel staat hier de 5e generatie Klaver aan het roer. De boerderij daterend uit begin 20e eeuw wordt nog gedeeltelijk bewoond door de vrijgezelle oom van de huidige melkveehouder. Mooi om te zien hoe het woongedeelte van deze oom, inmiddels 80 jaar, deels nog in originele staat is, compleet met bedsteden en een prachtige opkamer.

De middag werd afgesloten met een bezoek aan de laatste stolp. Deze boerderij uit 1902 is volledig verbouwd door de huidige eigenaar vanaf 2017, met veel oog voor detail en een prachtige kleurstelling. Ook is de stolp optimaal verduurzaamd middels isolatie, warmtepomp en zonnepanelen, zodanig dat deze nu energieneutraal is. In de boerderij kan er in de hal tot aan de nok worden gekeken met de vierkant in zicht. Onder de bijgebouwen nog een plee en stalletjes voor kleinvee.

Al met al een zeer geslaagde dag. Iedereen ging weer geïnspireerd door de enthousiaste verhalen van de trotse stolp eigenaren  huiswaarts. 

Monique Beemsterboer