De Excursie aan de Broedersbouw op 14 0ktober 2023 was voor 30 vrienden een ware belevenis.

Op 14 oktober jl. kwamen ruim 30 Vrienden naar de Beemster om het 'splits-project' Broedersbouw van binnen te aanschouwen. Dat het een iconische stolp betreft weet men: Broedersbouw prijkt ook op de omslag van onze uitgave 'De Stolp te Kijk', maar hoe de verdeling precies in elkaar steekt was de bindende interesse. 

Eerst gaf Ben de Jong, bewoner van het eerste uur, hierover een verhelderende lezing met veel illustraties -en met alle ups en downs in het proces ter verdeling, waarmee een toekomst voor Broedersbouw verzekerd zou zijn.We waren door het bewonerscollectief al onthaald op koffie en thee met allerlei gebakken lekkers.

Vervolgens gingen we de appartementen bezoeken; van de nok tot in het oude voorhuis, om te zien hoe ingenieus, naar ook vol compromissen, deze in en naast elkaar gepuzzeld waren. 9 appartementen heeft men weten te realiseren, vaak met fenomenaal uitzicht. Eén van de twee trappen afdalend kwamen we weer in de gemeenschappelijke ruimte in het vierkant voor de -wederom door het ontvangend comité verzorgde- lunch. 

Daarna passeerden de groepen elkaar weer bij bezichtigen van de andere appartementen en bij de -weer zeer complete- dronk achteraf kon men nog de harmonische toebedeling van het enorme erf -in 'bleekjes' voor de appartementen die boven zaten- bewonderen.