Op 10 mei togen we Zonder Zorgen naar Zunderdorp, een idyllisch dorpje en een klein geheim van Amsterdam, want bij die stad hoort het wel. Nabij liggend Durgerdam is veel bekender. Tot de isolatie draagt bij dat het doorgaande weggetje in het dorp opgebroken is; dit zal de bewoners veel sluipverkeer schelen en schijnt al enige tijd te duren.
Ook enkele deelnemers aan de excursie stuitten daar op, want de uitspanning van waaruit we zouden starten lag ten zuidzijde van deze versperring. De fietsers hadden goed gegokt.
Na de koffie werd koers gezet naar de eerste boerderij, het 'nostalgische' exemplaar, van een industrieel op leeftijd, 91 jaar maar liefst. Vanuit het dorp gekocht blijkt het een hele goede belegging geweest te zijn, alleen al om de ligging. Paardenweide erbij en groots uitzicht rondom. De nostalgische uitstraling was vooral te danken aan het lange voorhuis met -nu drie- ramen met zandloperluiken, de lage dakrand en een eveneens monumentale boom er voor. Aan de achterkant was de stolp onvolledig en was een moderne serre aangebouwd. Met 'noodwoning' ernaast een rijk ensemble.
Op de volgende hoek van het dorp lag op eigen eilandje een zachtgele houten stolp -houtbouw is Waterland eigen zoals we al gehoord hadden. Ook een monument, met scheve nok - liederlijk liggend in het groen. Toen de boer bijna een halve eeuw geleden failliet ging werd deze stolp door de bank verkocht. De aanpandige kapberg is nu losgekoppeld en iets verderop gezet, weer als extra woning. Uitzicht van zonsopgang tot zonsondergang... benijdenswaardig. Al is het wrang te weten dat het vrije uitzicht ook te danken is aan de beruchte Volgermeer 'polder' waar nooit op gebouwd zal kunnen worden.
Na de lunch kwamen we aan het Nopeinde, waar we een bedrijvige Stolp(helft) bezochten in de vorm van een Bed & Breakfast: het gastenverblijf bevond zich in de -wederom bijgebouwde- noodwoning. Van binnen naar buiten herbouwd en bijzonder was ook dat de kelder 'er onder gevaren' was.
De vierde en laatste Stolp was ronduit imposant. Al was hier net als bij de voorgaande enkel het vierkant behouden - bij de laatste waren 3 hoge verdiepingen in het vierkant gebouwd die allen zeeën van ruimte toonden. misschien droegen de mooie tapijten van de heer des huizes aan dit beeld bij. De extra inpandige woning voor de ouders was ook al zo ruim opgezet. Groots, dat bleek vooral binnen in deze herbouwde stolp van de hand van Maarten Koning... en met die laatste indruk verlieten we het zonnige Zunderdorp.