Binnenkijker 77, 2014

Nieuwe Niedorp

In de Binnenkijker kijken we binnen in een stolp. Nog meer dan de exterieurs verschillen de interieurs van stolpen. In deze aflevering de unieke combinatie van wonen en bloemenwinkel als toekomstbestendige herbestemming die alweer enige tijd goed marcheert. Een kijkje achter de schermen van een stolpwinkel.

 

De Nieuwe Niedorper Dorpsstraat is lang en recht, maar verveelt geen moment, want er ademt de aangename sfeer van een plattelandsdorp. Bomen, een (lange) sloot met bruggetjes, een dorpshuis, een zijstraat, nog meer bomen, een kerk, een stolp en nog een stolp. De volgende stolp met het bordje ‘pioenen om te zoenen’ is onderwerp van deze Binnenkijker. Het ruime achtererf geeft een onverwacht vergezicht op een weiland met koeien dat aangenaam is gestoffeerd met groepen fruitbomen van een oude boomgaard. Een bijna buitenlands aandoend groen uitzicht. Verrassing nummer een.

 

Van vee via fruit naar bloemen

Binnen wachten Siebo Andringa en Nel Sepers in de woonkeuken waar (boerentraditiegetrouw) wordt bijgesproken aan de grote keukentafel. Met koffie, vanzelfsprekend. De stolpboerderij kent een levendige geschiedenis. Was de hoeve eerst in handen van veehouder Rezelman met een gemengd bedrijf, daarna ging de stolp over naar de familie Peterse die er een fruitkwekerij met een fruitwinkel aan huis dreef voordat Siebo en Nel er in 1997 hun combinatie van wonen en bloemenzaak van maakten. Bloembinderij Pimpernel is sindsdien een goed lopende zaak binnen de traditie van stolp en winkel gestoeld op het aloude stolpenprincipe van het wonen en werken onder één dak. Siebo verhaalt plastisch van de slechte staat waarin de stolp, overigens een gedeeltelijk provinciaal monument, verkeerde en hoe ze de zaak destijds hebben aangepakt. Daadkrachtig zijn de koelcellen gesloopt, is de vierkantconstructie tegen houtworm behandeld en de uitbollende stalmuur van de oorspronkelijke lange regel vervangen. “Op onderdelen in legendarisch slechte staat”, luidt het ondubbelzinnige commentaar van Siebo. Nel neemt over hoe het gedeelte dars, vierkant, korte en lange regel is verbouwd tot haar zaak, de bloemenwinkel. Het resultaat is een buitengewoon ruime winkel met een knus karakter en veel mogelijkheden voor een overzichtelijke uitstalling van bloemen, boeketten, planten, potten, vazen en ander aardewerk en snuisterijen. De klandizie blijkt uit de met regelmaat klinkende winkelbel. “Waarmee kan ik u helpen?”

 

Stolp en winkel

De stolp combineerde niet alleen vee, voer en mensen onder een en het zelfde dak, maar ook vaak werden verschillende functies gecombineerd. Zoals boer en visser, denk aan ‘Landbouw en Zeevisscherij’ in de Wieringerwaard, of de combinatie boer en bakker waaraan een stolp in Lutjebroek nog herinnert of de combinatie boer en kastelein/restauranthouder in een flink aantal nog functionerende voorbeelden. En de combinatie boer en kaasmaker is bijna zo vanzelfsprekend dat je deze makkelijk over het hoofd zou kunnen zien. Met andere woorden is de combinatie stolp en winkel helemaal niet nieuw maar een heruitvinding binnen de moderne zoektocht naar oplossingen voor herbestemming en daarmee voor stolpbehoud. Ten slotte zijn de vele boerderijwinkels als neveninkomsten op agrarische bedrijven logische variaties op dat stolp-annex-winkel thema. Of het dan gaat om piepers, (scharrel)eieren of herten- dan wel koeienvlees.

 

Glas-in-lood en molenwiek

Pimpernel heeft een enkel vierkant, maar dan wel een met een grote overspanning. Vijf bij maar liefst acht meter. Heel bijzonder zijn de twee extra vierkantstijlen die het vierkant aan de lange zijde met een meter verbreden. En het wordt nog bijzonderder, want de dekbalk van dat stel staanders is een hergebruikte molenwiek, duidelijk herkenbaar aan de op regelmatige afstand aangebrachte inkepingen voor de wieklatten. De darsdeuren zijn vanaf de binnenkant dichtgemaakt, alleen het loopdeurtje is nog functioneel. Aan de buitenkant zijn ze ‘gewoon’ herkenbaar gebleven. Een blauw staldeurtje (“Denk om je hoofd!”) geeft toegang naar de woning waar je binnen komt in de eigentijdse keuken. De originele voordeur en de rouw- en trouwdeur zijn nog aanwezig en de beide via glazen deuren gekoppelde woonkamers hebben een traditionele indeling met houten wanden in een lichte kleur. De fraaie raamkozijnen met ronde bovendorpel zijn in een vast ritme over de
kamers verdeeld. De glazen deuren zijn overigens geschilderd in een perfect nagebootst glas-in-lood motief. De rest van de sfeer komt van paneeldeuren en een eenvoudige schoorsteenmantel. Er is nog een keldertje, een enkel bovenkastje en een schuifje herinnert aan een verdwenen bedstee. Buiten is de stolp strak en rietgedekt met een vierkante schoorsteen. De detaillering in het metselwerk zit ’m in het toepassen van een enkele sierrand in kalkzandsteen, een steen die terugkomt in de gemetselde steunberen op de hoeken van de stolp en in de sierkammen boven de ramen. Eenvoud ten top. Maar het grote gevoel van vrijheid van het bewonen van deze stolp is voor zowel Siebo als Nel het allergrootste goed. “Het is zo heerlijk dat je zo naar buiten kunt lopen”. Eens, 100% eens. Mocht u een bloemetje nodig hebben, sla dan uw slag bij Pimpernel en bekijk ondertussen deze bijzondere stolpwinkel ook nog eens goed op www.pimpernel-bloemen.nl.

 

WM

Binnenkijker 77, 2014