Oogstfeest 2023 en StolpAward 2023

Hoe houdt de stolp zich staande?

Zaterdag 30 september is het Oogstfeest 2023 op de prachtige en toepasselijke locatie van het Zwarte Kerkje te Zuidschermer. Dit rijksmonument is namelijk gebouwd in de vorm van een stolpboerderij.

Na de ontvangst van de deelnemers en sprekers met koffie, thee en lekkernijen werd iedereen hartelijk welkom geheten door onze voorzitter Leoni Sipkes. Na een korte introductie van de sprekers was het tijd voor de eerste presentatie van Hans de Witte van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) met het onderwerp ‘Verduurzaming, waar begin je?’, specifiek gericht op de uitdagingen van een stolpboerderij. Hans gaf met praktijksituaties en regelgeving aan waar de knelpunten zitten. Het beste advies luidde om voordat je begint met ingrijpende (en kostbare) maatregelen een plan te maken samen met een specialist.

Daarna volgde de presentatie van Frank van Lier van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) over de gevolgen van verdergaande bodemverzakking door dalend grondwaterpeil. Frank gaf in zijn presentatie aan wat de belangrijkste oorzaken zijn en wie de betrokken partijen zijn binnen het domein grondwaterpeil, maar ook dat de eigenaar uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen grondwaterpeil. Ook gaf hij aan bij welk schadeloket eventuele funderingsschade kan worden gemeld. Vergoeding van schade blijkt nog lang geen gelopen race.

Pauze en paneldiscussie

Na het muzikale intermezzo, verzorgd door Petra Oudt (dwarsfluit) en Agnes Sunter (piano), was er een levendige paneldiscussie onder de bezielende leiding van Willem Messchaert. Naast Hans de Witte en Frank van Lier schoof een derde panellid aan: Bernard Brons van het Nationaal Restauratiefonds. Hij gaf een korte introductie van zichzelf en het Restauratiefonds (alleen voor monumenten). De aanwezige vrienden deelden hun ervaringen en uitdagingen met de onderwerpen die in de presentaties waren besproken. De vragen vanuit de zaal waren uiteenlopend van aard en werden zo goed mogelijk beantwoord door de panelleden.

Hierna kon het gezelschap opnieuw genieten van een mooi stukje klassieke muziek, waarna de sprekers en het muziekduo werden bedankt met een mooi oogstpakket. De boeiende middag werd afgesloten met een drankje en een hapje voor alle aanwezigen. Gezien de reacties en opmerkingen na afloop kunnen we terugkijken op een geslaagd Oogstfeest, met veel nieuw verkregen informatie en inzichten in een ontspannen sfeer. Wanneer u prijs stelt op de inhoud van de presentaties die gegeven zijn tijdens het Oogstfeest kunt u een verzoek mailen aan: info@boerderijenstichting.nl.

Uitreiking StolpAward 2023

Donderdag 2 november 2023 heeft de Boerderijenstichting Noord-Holland de StolpAward 2023 uitgereikt aan provinciaal ambtenaar erfgoed Ernst van der Kleij (rechts op de foto). De prijs is overhandigd door secretaris Gerrit Jan van de Lagemaat tijdens een event van MOOI Noord-Holland. Deze speciale stolpenprijs wordt bijna jaarlijks toegekend aan iemand die zich heeft onderscheiden op het terrein van stolpbehoud. Het bestuur van de BSNH is unaniem van mening dat Van der Kleij deze prijs meer dan verdient en heeft daarvoor de volgende motivatie: ‘Van der Kleij wordt sinds de oprichting van de BSNH in 1988 gezien als een zeer goede pleitbezorger voor het stolpenbelang. Hij heeft een grote vasthoudendheid in zijn pleidooi dat stolpboerderijen enorm kenmerkend zijn voor het Noord-Hollandse landschap en dat deze daarom behouden moeten blijven. Ernst heeft zich daar fantastisch voor ingezet.