Persoverzicht

Pluim voor familie Juist

 

De Boerderijenstichting Noord-Holland deelde een pluim uit aan de familie Juist. Ze voorkwamen dat een brand in de schuur van de buurman oversloeg in de stolp. 

Het tweede Oogstfeest was een groot succes. Met interessante lezingen, een mooie fototentoonstelling en stolpenervaringen vanuit de Stolpencommunity Vierkantdelers.

 

Texelse Schapenboeten in Landleven

Noordholland Dagblad editie Waterland; 25 april brandde Oosterweg M 11, De Klomphoeve geheel af.

23 april Noordhollands Dagblad, editie Alkmaar. Landlust te Zuidschermer ging 21 april in vlammen op.

15 april Noordhollands Dagblad, editie West-Friesland. Bobeldijk in vlammen opgegaan.

 

4 maart in Noordholland Dagblad, editie Waterland, Oosterweg M 10 verloren gegaan.

 

26 februari in Noordhollands Dagblad, editie Alkmaar

 

12 februari in Noordhollands Dagblad, editie Alkmaar

12 februari in Noordhollands Dagblad, editie Schagen

I.M.

Cornelis de Jong 1930-2019

Cornelis de Jong: architect en ambachtsman, actievoerder en wereldverbeteraar, verhalenverteller, auteur en: stolpfanaat. Geboren in Doorn, opgegroeid in Amsterdam, leergierig opgeleid aan de Academie van Bouwkunst (1954-1959, leermeester Aldo van Eyck) en als architect met een groot werkterrein, Noord-Holland in het bijzonder. Hij ontvluchtte de stad en kwam in 1959 in het destijds langzaam verpauperende dorp De Rijp terecht waar hij museumbeheerder kon worden en gaandeweg bouwkundige opdrachten binnenhaalde. Toen hij de aftakeling van de toestand van de houtbouw in zijn dorp om zich heen zag, richtte hij met enkele geestverwanten de actiegroep Redt de Rijp op en daarna de politieke partij Dorpsbelangen. Ruzie met de autoriteiten was het gevolg maar ook waardering voor de aanwezige bouwkunst en de erkenning van De Rijp als beschermd dorpsgezicht. In 1977 verhuisde hij met zijn gezin naar Middenbeemster. In de grote, fraaie stolp die hij ‘Meerwaarde’ doopte, vestigde hij ook zijn architectenbureau. Ruim twaalfhonderd werknummers telt zijn archief. Tal van opdrachten voor restauratie of nieuwbouw van woningen en fabriekjes, hotels en restaurants, scholen en bibliotheken, gemeentehuizen (die van Beemster in stolpvorm), een scheepswerf en meer dan 200 stolpboerderijen. Hij was bovendien betrokken bij de realisatie van de Zaanse Schans en het Openluchtmuseum van het Zuiderzeemuseum.

 

Stempel op de stolp

Cor maakte deel uit van commissies bij welstandszorg en ook de Culturele Raad Noord-Holland. Hij leverde daarbij grote inbreng aan de tentoonstelling De stolp te kijk die de stolp op de kaart zette met o.a. met het gelijknamige boek en de georganiseerde spreekuren. Die tentoonstelling vormde de aanzet tot de in 1988 opgerichte Boerderijenstichting waarvan Cor tot in 2004 bestuurslid was. Gastheer in de vergaderruimte van zijn stolp en voor deze en alle andere Vrienden van de stolp een gids naar kennis en waardering. Gedreven, kritisch, geestig en gezellig. In 2003 waren Cor, zijn vrouw Maja en zoon-fotograaf Floris betrokken bij de grote stolpenkalender en in 2004 verscheen het fraaie boek ‘Architectuur als ambacht’ met levensloop en de verhalen die Maja had opgetekend.

Cor lanceerde de term ‘poenhoeve’ als er ergens een megalomane stolp was herbouwd of verrezen en adviseerde nieuwe bewoners fasegewijs en met respect voor de originele indeling te verbouwen en ruimtes in de stolp leeg te laten in afwachting van een latere invulling; ‘met het universum doe je ook niets’.  

Cornelis de Jong zal nog heel lang herinnerd worden: ’Architect is een slepend vak. Je moet er tot de laatste snik bij aanwezig blijven’. Cornelis de Jong: de man die stolpenland mooier heeft gemaakt.      

 

Alkmaarsche Courant, 25 januari 2019      

 

 

Erfgoedmagazine over stolpenbehoud, lees het artikel hier.

 

Stolpboerderij Nieuwpoort aan de Kennemerstraatweg brandde in de nacht van 15 januari geheel af. Alleen de voorgevel, de schoorsteen en het zwartgeblakerde vierkant zijn over van dit gemeentelijke monument.

 

Nieuw Westert, rijksmonumentale stolp in Egmond-Binnen, is in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 januari door brand verwoest. De stolp was, ook na een brand, in 1936 herbouwd met historisch materiaal onder leiding van architect Royaards. De stolp was herbestemd tot restaurant. De eigenaar overweegt herbouw. In onze Nieuwsbrief van december 2014 (nr. 79) is Nieuw Westert in volle glorie uitvoerig beschreven en afgebeeld.

 

 

I.M.

Pieter Prett kwam in 1991 als bouwtechnisch adviseur bij de Boerderijenstichting. In 2012 nam hij afscheid na 552 (!) bouwkundige adviezen op locaties in stolpenland. Op 6 december j.l. is hij overleden, op de leeftijd van 93 jaar. Zijn grote specialistische verdiensten hebben vele stolpen op weg naar herstel geleid en niet zelden ook van de ondergang gered. In 2010 ontving hij een Stolp Award als blijk van erkenning en waardering voor zijn inzet en werk.   

 

 Lees De Stolp op Issuu

 

Artikel Rodi 2 oktober 2018. Lees het artikel hier.

Artikel Dagblad Zaanstreek zaterdag 29 september. Lees het artikel hier.

 

 

In de september uitgave van Landleven 2018, stonden nieuwbouw-woonstolpen centraal. Lees het artikel hier.

Foto: KaasdragersGilde Alkmaar

De Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de stolp werd in het kader van ons dertigjarige bestaan, uitgenodigd door het KaasdragersGilde Alkmaar om de kaasbel te luiden. Onder toeziend oog van kaasvader Willen Borst en wethouder Marcel van Zon, luidde Mart Groentjes stipt om 19:00 de kaasbel voor de opening van de avondkaasmarkt.
 

De Grote Stolpendag op 28 juni 2018 in Venhuizen was een door het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland georganiseerde middag met een relevant en geanimeerd debat waar diverse instellingen aan deelnamen die zich met (het behoud van) de stolp bezighouden.

De Handreiking voor gemeentelijk stolpenbeleid Vierkant achter de stolp 2.0 werd gepresenteerd. Tevens vond de afsluiting van de actie Red de Stolp plaats met de aanbieding van de petitie en de uitslag van de fotowedstrijd

 

De gemeente Alkmaar streeft naar het behoud van stolpboerderijen

Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp, ontving de Oud Alkmaar Prijs 2018 tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Alkmaarse Historische Vereniging. Er is veel waardering van de Historische Vereniging Alkmaar voor de aandacht, die de Boerderijenstichting al deze jaren vraagt voor het behoud van de stolp. De Alkmaarse wethouder Anjo van de Ven ontving bij deze gelegenheid een bloemenhulde voor haar beschermingsbeleid van de Alkmaarse stolpen. Sinds de fusie in 2015 met Schermer-Graft-De Rijp zijn er meer dan 300 stolpen bij gekomen in de gemeente. Alkmaar heeft er 100 aangewezen, die dit jaar gemeentelijk monument kunnen worden.

Stomen langs Stolpen

De excursie Stomen langs stolpen was een groot succes. De excursie was een bijzondere combinatie van een tocht met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en het bezoeken van fraaie stolpen in Opperdoes, Twisk en Benningbroek.

 

RED DE STOLP!

 

De stolpboerderij wordt wel de ‘piramide van het Noorden’ genoemd en hoort onlosmakelijk bij het Noord-Hollandse landschap. Maar het gaat niet goed met de stolp. Het provinciale landschap was 70 jaar geleden maar liefst 10.000 stolpboerderijen rijk, ondertussen is dit aantal gehalveerd. Per jaar verdwijnen er tientallen stolpen.

Erfgoedvereniging Bond Heemschut trok samen met de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de stolp en het Westfries Genootschap aan de bel.

Artikel Noord-Hollands Dagblad 15 november 2018, klik om te vergroten.

  

Bekijk het item van NHNieuws, van woensdag 29 november 2018 hier

Manifest 'Gebruik de boerderij'

15 verspreid in het land opererende boerderijenstichtingen en hun koepelorganisatie Agrarisch Erfgoed Nederland, het manifest Gebruik de boerderij! opgesteld. Het manifest is een oproep aan overheden en ontwikkelaars, eigenaren en bewoners van historische boerderijen, aan iedereen die het aangaat, om op een verstandige manier gebruik te maken van het vele agrarisch erfgoed dat er in ons land te vinden is. Lees het persbericht hier.

 

Nieuwe uitgave over kapbergen

Voorbereidingen zijn gestart om een uitgave over kapbergen te realiseren. Deskundigen zijn gevraagd informatie en documenten te leveren. De kapberg was bepalend voor de agrarische bedrijfsvoering van de stolp met een beeldbepalende rol in het landschap. Ook als hooihuis, kaakberg of barg genoemd was de kapberg de voorloper van de inpandige hooiberging in de langhuisstolp die zich vervolgens ontwikkelde tot de stolp met een vierkante plattegrond. Komt vooral voor in Waterland, de Zaanstreek en Kennemerland, vaak bij vaarboerderijen in veengebieden en vrijwel niet in de droogmakerijen. De kapberg is nu een gewilde vorm bij nieuwbouw met woonbestemming of bedrijf. Ook aan de bijzondere dakpankapbergen wordt in de publicatie aandacht besteed: bij deze variant zijn de wanden geheel bedekt met dakpannen. Er zijn nu nog zo’n tien dakpankapbergen, de meeste in de Zaanstreek, o.a. een in herbouwvorm op de Zaanse Schans.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven?
U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief
Fout bij het versturen
ZONDER STOLPEN ZOU NOORD-HOLLAND NOORD-HOLLAND NIET MEER ZIJN
sitemap    webdesign door ipsis