Boerderijenstichting Noord-Holland

Vrienden van de stolp

Actueel

 

Momenteel actief: de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis. Kijk op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/financiering-energie-besparen/subsidie-energiebesparing-eigen-huis/ of https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/subsidieregeling-energiebesparing-eigen-huis-open

 

Een Rijksmonument in Natura 2000 gebied verbouwen, op 17 augustus mocht een kleine groep Vrienden van de Stolp de bijzondere duinboerderij Berwout bezoeken tijdens het stolpencollege ‘Autarkisch verduurzamen van een beschermde stolp als uitdaging’.

© Kenneth Stamp

 

Speciaal voor stolpbezitters die denken over een verbouwing of er middenin zitten organiseerde de Boerderijenstichting een bezoek aan de bouwplaats van een stolp in Hoogwoud.

© Kenneth Stamp

 

Op 29 juni organiseerde de Boerderijenstichting de nieuwe Vrienden borrel in museum Westerhem

Texelse Schapenboeten in Landleven

 

Dagblad Waterland; 25 april brandde Oosterweg M 11, De Klomphoeve geheel af.

23 april Noordhollands Dagblad, Landlust te Zuidschermer ging 21 april in vlammen op.

15 april Noordhollands Dagblad, Bobeldijk in vlammen opgegaan.

 

4 maart in Dagblad Waterland, Oosterweg M 10 verloren gegaan.

 

26 februari in Alkmaarsche Courant

 

12 februari in Alkmaarsche Courant

12 februari in Schager Courant

I.M.

Cornelis de Jong 1930-2019

Cornelis de Jong: architect en ambachtsman, actievoerder en wereldverbeteraar, verhalenverteller, auteur en: stolpfanaat. Geboren in Doorn, opgegroeid in Amsterdam, leergierig opgeleid aan de Academie van Bouwkunst (1954-1959, leermeester Aldo van Eyck) en als architect met een groot werkterrein, Noord-Holland in het bijzonder. Hij ontvluchtte de stad en kwam in 1959 in het destijds langzaam verpauperende dorp De Rijp terecht waar hij museumbeheerder kon worden en gaandeweg bouwkundige opdrachten binnenhaalde. Toen hij de aftakeling van de toestand van de houtbouw in zijn dorp om zich heen zag, richtte hij met enkele geestverwanten de actiegroep Redt de Rijp op en daarna de politieke partij Dorpsbelangen. Ruzie met de autoriteiten was het gevolg maar ook waardering voor de aanwezige bouwkunst en de erkenning van De Rijp als beschermd dorpsgezicht. In 1977 verhuisde hij met zijn gezin naar Middenbeemster. In de grote, fraaie stolp die hij ‘Meerwaarde’ doopte, vestigde hij ook zijn architectenbureau. Ruim twaalfhonderd werknummers telt zijn archief. Tal van opdrachten voor restauratie of nieuwbouw van woningen en fabriekjes, hotels en restaurants, scholen en bibliotheken, gemeentehuizen (die van Beemster in stolpvorm), een scheepswerf en meer dan 200 stolpboerderijen. Hij was bovendien betrokken bij de realisatie van de Zaanse Schans en het Openluchtmuseum van het Zuiderzeemuseum.

 

Stempel op de stolp

Cor maakte deel uit van commissies bij welstandszorg en ook de Culturele Raad Noord-Holland. Hij leverde daarbij grote inbreng aan de tentoonstelling De stolp te kijk die de stolp op de kaart zette met o.a. met het gelijknamige boek en de georganiseerde spreekuren. Die tentoonstelling vormde de aanzet tot de in 1988 opgerichte Boerderijenstichting waarvan Cor tot in 2004 bestuurslid was. Gastheer in de vergaderruimte van zijn stolp en voor deze en alle andere Vrienden van de stolp een gids naar kennis en waardering. Gedreven, kritisch, geestig en gezellig. In 2003 waren Cor, zijn vrouw Maja en zoon-fotograaf Floris betrokken bij de grote stolpenkalender en in 2004 verscheen het fraaie boek ‘Architectuur als ambacht’ met levensloop en de verhalen die Maja had opgetekend.

Cor lanceerde de term ‘poenhoeve’ als er ergens een megalomane stolp was herbouwd of verrezen en adviseerde nieuwe bewoners fasegewijs en met respect voor de originele indeling te verbouwen en ruimtes in de stolp leeg te laten in afwachting van een latere invulling; ‘met het universum doe je ook niets’.  

Cornelis de Jong zal nog heel lang herinnerd worden: ’Architect is een slepend vak. Je moet er tot de laatste snik bij aanwezig blijven’. Cornelis de Jong: de man die stolpenland mooier heeft gemaakt.     

 

Alkmaarsche Courant, 25 januari 2019      

 

 

Erfgoedmagazine over stolpenbehoud, lees het artikel hier.

 

Stolpboerderij Nieuwpoort aan de Kennemerstraatweg brandde in de nacht van 15 januari geheel af. Alleen de voorgevel, de schoorsteen en het zwartgeblakerde vierkant zijn over van dit gemeentelijke monument.

 

Nieuw Westert, rijksmonumentale stolp in Egmond-Binnen, is in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 januari door brand verwoest. De stolp was, ook na een brand, in 1936 herbouwd met historisch materiaal onder leiding van architect Royaards. De stolp was herbestemd tot restaurant. De eigenaar overweegt herbouw. In onze Nieuwsbrief van december 2014 (nr. 79) is Nieuw Westert in volle glorie uitvoerig beschreven en afgebeeld.

 

 

I.M.

Pieter Prett kwam in 1991 als bouwtechnisch adviseur bij de Boerderijenstichting. In 2012 nam hij afscheid na 552 (!) bouwkundige adviezen op locaties in stolpenland. Op 6 december j.l. is hij overleden, op de leeftijd van 93 jaar. Zijn grote specialistische verdiensten hebben vele stolpen op weg naar herstel geleid en niet zelden ook van de ondergang gered. In 2010 ontving hij een Stolp Award als blijk van erkenning en waardering voor zijn inzet en werk.   

 

 Lees De Stolp op Issuu

 

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven?
U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief
Fout bij het versturen
ZONDER STOLPEN ZOU NOORD-HOLLAND NOORD-HOLLAND NIET MEER ZIJN
sitemap    webdesign door ipsis