Boerderijenstichting Noord-Holland

Vrienden van de stolp

Actueel

Lees het artikel over stolpenbehoud uit Erfgoedmagazine hier.

 

 

Stolpboerderij Nieuwpoort aan de Kennemerstraatweg brandde de nacht van 15 april geheel af. Alleen de voorgevel, de schoorsteen en het zwartgeblakerde vierkant zijn over van dit gemeentelijke monument.

Nieuw Westert, rijksmonumentale stolp in Egmond-Binnen, is in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 januari door brand verwoest. De stolp was, ook na een brand, in 1936 herbouwd met historisch materiaal onder leiding van architect Royaards. De stolp was herbestemd tot restaurant. De eigenaar overweegt herbouw. In onze Nieuwsbrief van december 2014 (nr. 79) is Nieuw Westert in volle glorie uitvoerig beschreven en afgebeeld.

 

I.M.

Pieter Prett kwam in 1991 als bouwtechnisch adviseur bij de Boerderijenstichting. In 2012 nam hij afscheid na 552 (!) bouwkundige adviezen op locaties in stolpenland. Op 6 december j.l. is hij overleden, op de leeftijd van 93 jaar. Zijn grote specialistische verdiensten hebben vele stolpen op weg naar herstel geleid en niet zelden ook van de ondergang gered. In 2010 ontving hij een Stolp Award als blijk van erkenning en waardering voor zijn inzet en werk.   

 

 Lees De Stolp op Issuu

Artikel Rodi 2 oktober. Lees het artikel hier.

Artikel Dagblad Zaanstreek zaterdag 29 september. Lees het artikel hier.

 

 

In de september uitgave van Landleven, staan nieuwbouw-woonstolpen centraal. Lees het artikel hier.

 

Foto: KaasdragersGilde Alkmaar

De Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de stolp werd in het kader van ons dertigjarige bestaan, uitgenodigd door het KaasdragersGilde Alkmaar om de kaasbel te luiden. Onder toeziend oog van kaasvader Willen Borst en wethouder Marcel van Zon, luidde Mart Groentjes stipt om 19:00 de kaasbel voor de opening van de avondkaasmarkt.


 

De Grote Stolpendag op 28 juni in Venhuizen was een door het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland georganiseerde middag met een relevant en geanimeerd debat waar diverse instellingen aan deelnamen die zich met (het behoud van) de stolp bezighouden.

De nieuwe Handreiking voor gemeentelijk stolpenbeleid Vierkant achter de stolp 2.0 werd gepresenteerd. Tevens vond de afsluiting van de actie Red de Stolp plaats met de aanbieding van de petitie en de uitslag van de fotowedstrijdStolpencommunity Vierkantdelers van start.

 

Schijf u in als Vierkantdeler.

 

  

De gemeente Alkmaar streeft naar het behoud van stolpboerderijen

Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp, ontving de Oud Alkmaar Prijs 2018 op 10 april jl. tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Alkmaarse Historische Vereniging. In dit jaar bestaat de Boerderijenstichting 30 jaar. Er is veel waardering van de Historische Vereniging Alkmaarvoor de aandacht, die de Boerderijenstichting al deze jaren vraagt voor het behoud van de stolp. De Alkmaarse wethouder Anjo van de Ven ontving bij deze gelegenheid een bloemenhulde voor haar beschermingsbeleid van de Alkmaarse stolpen. Sinds de fusie in 2015 met Schermer-Graft-De Rijp zijn er meer dan 300 stolpen bij gekomen in de gemeente. Alkmaar heeft er 100 aangewezen, die dit jaar gemeentelijk monument kunnen worden.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven?
U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief
Fout bij het versturen
ZONDER STOLPEN ZOU NOORD-HOLLAND NOORD-HOLLAND NIET MEER ZIJN
sitemap    webdesign door ipsis