Stolp Award

Jan de Groot wint StolpAward. © Kenneth Stamp

 

Tijdens het jaarlijkse Stolpenoogstfeest is op 4 oktober 2019 de Stolp Award 2019 uitgereikt aan Jan de Groot uit Midden-Beemster, vanwege zijn verdiensten voor de Stolpboerderijen.

De Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp (BSNH) reikt deze onderscheiding jaarlijks uit aan iemand die zich met bijzonder veel energie heeft ingezet voor de bewustwording rondom stolpen en het behoud ervan. Jan de Groot was bovendien een bron van kennis over stolpen en stolpbewoners en onder andere betrokken bij het tot stand komen van Agrarisch Museum Westerhem.

De motivatie achter deze Stolp Award formuleert de Boerderijenstichting als volgt:

‘Jan de Groot kwam als vertegenwoordiger voor kassenbouwer in heel Noord-Holland bij boeren over de vloer. Hij kent als geen ander het boerenbestaan in Noord-Holland boven het IJ, en heeft een brede kennis van en interesse in: mensen, stolpen, agrarische geschiedenis die zich niet beperkt tot De Beemster; “zijn” polder. Was bestuurslid van Museum Betje Wolf, Historisch genootschap Beemster en betrokken bij het tot stand komen van Agrarisch museum Westerhem. Jan fungeert als historisch -, genealogisch -  en stolpenkundig geweten van BSHN. Hij was gedurende tien jaren het brein achter de jaarlijkse stolpenexcursies, opende deuren voor de organisatie daarvan, wist mensen te overtuigen van het belang daarvan en waarborgde ook en passant de diversiteit aan stolpen binnen één excursie.

Hij was de stille kracht achter talloze interventies die niet als zodanig ervaren werden en was vanaf de start van BSNH een AMBASSADEUR voor de Noord-Hollandse stolp en haar bewoners.

En niet te vergeten: Jan de Groot is een vat vol kennis en vooral een aimabel mens, met een groot hart voor mensen en stolpen – in die volgorde’.

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven?
U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief
Fout bij het versturen
ZONDER STOLPEN ZOU NOORD-HOLLAND NOORD-HOLLAND NIET MEER ZIJN
sitemap    webdesign door ipsis