Binnenkijker 111

Warmenhuizen

 

In de Binnenkijker kijken we binnen in de interieurs van stolpen. Deze verschillen nog meer van elkaar dan de buitenkanten. De zoektocht naar en het toepassen van nieuwe functies gaat provinciebreed voort. Nieuw gebruik is immers de aanzet tot behoud. Niettemin zijn nieuwe functies altijd gebaseerd op de indeling naar oorspronkelijk gebruik. Ook als de stolpboerderij in gebruik is als zorgboerderij.

 

Al in 2020 was duidelijk: de plannen die Eric van Dijke had met de Alida Hoeve waren zo bijzonder dat we terug zouden keren. Het provinciale monument werd met steun van het Restauratiefonds en een groep lokale investeerders omgebouwd tot een zorgboerderij voor jongeren die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Een warme plek midden in het centrum van Warmenhuizen met genoeg ruimte voor een veilige en fijne woonomgeving.

 

En juist het najaar is dan het seizoen om weer op bezoek te gaan. Want waar is het is fijner thuiskomen dan in deze bijzondere en comfortabele stolpboerderij met aangebouwd voorhuis, waarbij de zorgappartementen rondom het dubbele vierkant zijn gerealiseerd en de gezamenlijke ruimten zich centraal in de stolp bevinden. Met als imponerende uitsmijter een glazen plafond in de woonruimte op de eerste verdieping waar je zo de magistrale nok in kijkt.

Door de glazen delen in de vloer komt het licht tot in de ruimte op de benedenverdieping. De staanders omlijsten de glazen constructie stoer en natuurlijk. Op de vraag hoe het zit met het zo voor stolpbewoners herkenbare stof uit de kap, wijst Eric op de verdekt opgestelde robotstofzuiger die iedere ochtend het uitzicht stofvrij houdt.

Alida, een voormalige vaarboerderij uit 1898, ademt de grandeur van de bloeiperiode van Warmenhuizen, toen de agrariërs goed boerden in de koolhandel. Het dorp bestaat in feite uit een langgerekte wal van huisterpen die vanaf de middeleeuwen zijn aangelegd om droge voeten te houden in het inklinkende veenlandschap. De Dorpsstraat behoort samen met de Oostwal en de Oudewal tot de oudste bewoonde plaatsen van Warmenhuizen. Aan de voorzijde van Alida lag de Gemene Vaart, rechts de Heerenvaart. Door deze inmiddels gedempte vaarten heeft de stolp een ruim erf midden in het centrum.

 

Eric vertelt vol enthousiasme over de plannen van Honingraatzorg en zijn inspanningen om Alida’s weelde te delen met heel Warmenhuizen. Want naast de zorgappartementen ontwikkelt
hij een huiskamerrestaurant in de prachtige aangebouwde kas die een later toegevoegde aanbouw heeft vervangen. Waarbij de gevelelementen als koperen goten, regenpijpen en houten handgemaakte gootklossen elegant doorlopen in het interieur van de kas. Overal in en om de stolpboerderij zie je dit soort mooie samensmeltingen van modern en klassiek. Buiten bijvoorbeeld kozijnen van cortenstaal met moderne vensters, afgewisseld met historische muurankers in de muren. De put buiten is opgemetseld van oude steentjes met de oorspronkelijke blauwe verf er nog deels op. Binnen zijn de wanden achter de poeren van houten delen die nog werken en leven. De waterput in een van de appartementen is afgedekt met een dikke glazen plaat en hierdoor nog goed te bewonderen.

 

Het voorhuis blijft zoveel mogelijk in oude luister. Het stervormige houten plafond en de originele kastenwanden, maar ook de nog volledig functionerende houten luiken met panelen bleven bewaard. De marmeren gang loopt langs een prachtig trappenhuis naar de openslaande deuren van de centrale ruimte. De renovatie is nog in volle gang, maar zal een zo CO2-neutraal mogelijke stolpboerderij opleveren zonder de monumentale waarden teniet te doen. Er komen een warmtepomp en zonnecollectoren en het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Het erf is tijdens ons bezoek nog volop in ontwikkeling, maar de haan kraait al in het kippenhok en de perenboom hing tot voor kort vol perenoogst. De lichtjes in de kas voorspellen een gezellig feestseizoen. We kunnen niet wachten om volgende zomer nog eens bij Alida op bezoek te gaan.

 

Anna Groentjes 

 

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven?
U bent ingeschreven voor de nieuwsbrief
Fout bij het versturen
ZONDER STOLPEN ZOU NOORD-HOLLAND NOORD-HOLLAND NIET MEER ZIJN
sitemap    webdesign door ipsis